Poliser behöver personlig skyddsutrustning

2018-04-03 | Nyheter/Okategoriserade

Regeringen avsätter ytterligare 200 miljoner kronor för 2018 till Polismyndigheten i den kommande vårbudgeten. Genom satsningen kan myndigheten tidigarelägga inköp av material så som skyddsvästar, hjälmar och förstärkningsvapen, enligt regeringen.

– Långt ifrån alla poliser i yttre tjänst har en personlig skyddsutrustning. Vi har stora problem med västar och ballistiska hjälmar som är i fel storlek eller som har dålig passform. Alla insatser som kan öka skyddet för poliser är därför välkomna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Tyvärr har vi sett i upphandlingen av exempelvis skyddsvästar att priset ofta gått före kvalitet. Jag hoppas verkligen att arbetsmiljöaspekterna ska väga tyngre i de kommande upphandlingarna, säger hon.

Polisförbundet är också positiva till att fler poliser ska få kroppskameror.

– De försök som har genomförts visar på positiva resultat. Vet personer om att de kan bli filmade så har det en avskräckande effekt vid exempelvis konfrontation med poliser. Samtidigt är det viktigt att fortsätta följa frågan noggrant om försöken ska utvidgas och bli permanenta, säger Lena Nitz.