- Det här är allvarligt. Vi har en polisbrist som slår hårt mot Polisens förmåga att klara hela sitt uppdrag. Vi har inte råd att förlora fler poliser, men nu riskerar vi att tappa oumbärlig erfarenhet och kompetens, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundets undersökning visar att 36 procent av poliserna gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Särskilt utmärkande är detta för poliser med många år i yrket men också för utredare, spanare och poliser i underrättelseverksamhet.

54 procent uppger också i undersökningen att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna i myndigheten. När man får välja fler alternativ anser utredarna att högre lön, fler poliser, minskad arbetsbörda och en tydligare och mer tillgänglig arbetsledning är de viktigaste faktorerna för att stanna kvar.

- Polisers löner har halkat efter under lång tid. I våra undersökningar ser vi att den enskilt viktigaste faktorn, som både skulle få fler att stanna kvar och fler unga att söka sig till yrket, är högre lön. Polisyrket måste uppvärderas, bli attraktivt och upplevas som ett framtidsyrke som är värt att satsa på. Det gör man inte idag, säger Lena Nitz.