Vad är aspiranten?

Din utbildning avslutas med aspiranten, som är en sex månader lång betald utbildning på ett lokalpolisområde. Du får en handledare, oftast en erfaren polis som är särskilt utbildad för uppgiften, som du har samtal med varannan vecka.

Målet med aspiranten är att du ska bli trygg i din yrkesroll. Du får därför vara med på många olika moment tillsammans med olika instruktörer. Du blir en viktig del i arbetet på polisstationen men ses inte som en resurs, eftersom du är under upplärning.

5 tips för dig som är aspirant

  1. Var dig själv och våga utmana dig själv.
  2. Respektera dina kollegor – välj rätt tid att fråga och var prestigelös.
  3. Diskutera ärenden med din instruktör.
  4. Polislegitimationen lämnar du på jobbet.
  5. Berätta för dina kollegor om något varit jobbigt.

Vad händer efter aspiranten?

Efter att du blivit godkänd på utbildningen och säkerhetsprövningen, får du ett erbjudande om en tillsvidareanställning som polisassistent. De första sex månaderna är en provanställning.

Visste du att Polisförbundet drivit igenom att du redan när du blir antagen till polisutbildningen ska få reda på var du gör aspiranten? Mer om vad vi gjort för studenter.

Var med i facket som aspirant

Idag är 95 procent av alla aspiranter medlemmar i Polisförbundet. De flesta väljer att bli medlemmar redan som studenter, men du kan självklart gå med i förbundet när du är aspirant – du betalar då endast 220 kronor per månad samt en lokal medlemsavgift till din förbundsregion.

Vi säkrar din trygghet genom hela studie- och arbetslivet, läs mer om varför du ska vara medlem i Polisförbundet.

Kom ihåg a-kassan

Under aspiranttiden omfattas du inte av Polisförbundets arbetslöshetsersättning. Därför är det viktigt att tillhöra en arbetslöshetskassa till dess att du blivit fast anställd som polis.

Behöver du stöd?

Vänd dig i första hand till din region om du har frågor. Vi kan till exempel hjälpa till om du blivit kallad till förhör eller om aspiranttiden av olika anledningar inte går som det är tänkt. Du är också välkommen att kontakta vår studerandeombudsman Peter ”Peppe” Larsson.