Vad ska man tänka på den första tiden?

– Sitt lugnt i båten, den första tiden är det korvstoppning. Du kommer att få många intryck i form av nya vänner, ny utbildning, ny stad. För vissa kan det vara en stor omställning att sätta sig i skolbänken igen.

Många upplever att det här är stressande, men håll ut – tiden gör skillnad och saker faller på plats. Skulle du behöva prata får du gärna höra av dig!

Vilka är dina bästa tips till nya studenter?

– Förutom att försöka hänga med i studierna så rekommenderar jag att du tränar ordentligt. Senare i utbildningen är det fysiska examinationer och det underlättar enormt om du sköter träningen redan nu. Du kommer dock att få testa examinationerna innan, så att du vet vad de innebär.

Hur ska man hantera sociala medier som polis?

– Här gäller det att du har ett eget sunt förnuft och tänker på vad som är okej att lägga ut. Om du har uniform på bilder bör du till exempel inte ha några reklamsamarbeten. Vi ska vara neutrala i vår tjänsteutövning. 

Sedan finns det andra aspekter – om du utför vissa jobb så är det till exempel onödigt att visa upp sig eller sin familj på bild.

Vad har Polisförbundet gjort för polisstudenterna?

  • Vi har sett till så att du får kängor under utbildningen.
  • Vi har sett till så att du vid antagning väljer skola och polisområde där du längre fram gör aspiranten och får anställning.
  • Vi har sett till att du läser fyra terminer på skolan och avslutar studierna med aspiranten.
  • Vi har höjt ingångslönerna.
  • Vi har dubblat ob till och med 2024.

Varför ska man vara med i Polisförbundet som student?

– För mig är det självklart att vara en del i en gemenskap som jobbar för att blivande kollegor ska få bättre förutsättningar när de kommer ut.

– Vi har jobbat fram så att studenterna får ut kängor redan på polisutbildningen. Vi har också sett till att du själv styr din framtid när du väljer skola och polisområde samt att du pluggar fyra raka terminer på skolan vilket gör dig tryggare när du kommer ut. På så sätt slipper du dubbla boenden och det underlättar vid en eventuell förlängning av aspiranten.

– Händer det något som rör skolan så finns vi där och kan hjälpa till i de flesta lägen. Då är det viktigt att du hör av dig till oss i tid. 

Mer om Peppe och vårt stöd till polisstudenter

Bli studentmedlem för 300 kronor