1. Ny utrustningsväst

Poliser bär allt mer och tyngre utrustning. Efter bland annat förslitningsskador på knän och rygg har vi drivit igenom behovet av en ny utrustningsväst som minskar belastningen.

– Med västen bär vi vår utrustning på en större yta i stället för runt midjan. Den kan anpassas efter den enskildes behov och ger dessutom ett bra kroppsskydd.

2. Kroppsburna kameror

Våld, hot och påverkansbrott mot poliser ökar. För att stärka tryggheten har vi jobbat för kroppsburna kameror som kan aktiveras vid ingripanden. 

– De som bär kroppskamerorna har märkt en förändrad attityd vid möten med kriminella. Det kan ge en avhållande effekt och en trygghet i att det finns inspelat på film.

3. Särskilt tjänstekort

Hot och påverkansförsök har blivit vardag för många poliser. För att öka tryggheten kan du nu ansöka om ett särskilt tjänstekort som skyddar dina personuppgifter. 

– ­Det särskilda tjänstekortet är ett viktigt steg för att öka tryggheten. Det förebygger att dina personuppgifter exponeras och används mot dig på ett felaktigt och brottsligt sätt.

Mer om särskilt tjänstekort

4. Aktiva hörselskydd

Demonstrationer, evenemang, trafiksituationer. Vi poliser jobbar ofta i högljudda miljöer. Tack vare våra krav på arbetsgivaren har vi nu tillgång till aktiva hörselskydd. 

– Hörselskydden gör att skadligt ljud filtreras bort samtidigt som man fortfarande kan höra och prata med sin omgivning. Tack vare skydden kan vi förebygga hörselskador.

5. Utökat friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidraget är ingen utrustning, men nog så viktigt för att må bra både på jobbet och på fritiden. Visste du att friskvårdsbidraget höjts med 122 procent, från 1 800 till 4 000 kronor om året? Tack vare vårt arbete kan du satsa ännu mer på din hälsa. 

– Det utökade bidraget kanske sporrar fler poliser att röra på sig eller gå på någon form av behandling. En personal som mår bra är en tillgång för alla.

p Patrik-Danielsson Polisförbundet 20220929 008 PRINT.jpg
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud.

Hur driver Polisförbundet igenom förändringar?

Arbetsmiljöarbetet kretsar både kring detaljer i kravställning vid upphandlingar av polisers utrustning och mer övergripande frågor som ensamarbete och psykosocial arbetsmiljö.

Vi driver också många frågor som våra medlemmar har skrivit motioner om. Genom det trycket har vi till exempel fått igenom ändrad lagstiftning för utökad möjlighet till särskilda tjänstekort, översyn av personliga uppgifter och höjt friskvårdsbidrag. 

Läs också 

Så ökar du din egen säkerhet