Polisen har gjort stora ansträngningar med många kommenderingar, samlat otaliga övertidstimmar och använder sig av nya framgångsrika arbetssätt för att mota gängkonflikterna. Det räcker inte, det behövs fler insatser för att öka tryggheten i samhället.

I början av sommaren krävde Polisförbundet en kriskommission för att mobilisera hela samhället, inklusive politikerna. Målet är att med gemensamma krafter stoppa våldsutvecklingen och i den kriskommissionen behöver alla relevanta aktörer ingå – kommuner, regioner, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället.

– Jag är stolt över polisens arbete och engagemang, våra medlemmar sliter hårt varje dag. Men vi som samhälle måste resa oss tillsammans. En förändring är möjlig. Inga fler barn ska mördas, inga anhöriga bli rädda när det knackar på dörren och inga föräldrar bli oroliga när tonåringen inte svarar i mobilen. Det kräver en bredare mobilisering, säger Katharina von Sydow.

Förutom en kriskommission behöver Sverige även en kraftfull och ansvarsfull polispolitik. Polisförbundet kommer därför inom kort presentera ett program för att öka tryggheten och mota tillbaka brottsligheten.