Så här gör du dina personuppgifter och din adress svårare att hitta på internet:

Spärra obehörig adressändring

Använd Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring för att förhindra att någon obehörig ändrar, lagrar eller eftersänder din adress. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning. När du har aktiverat spärren godkänns bara adressändringar som görs med BankID i Skatteverkets tjänster Flyttanmälan eller Särskild postadress.

Adresslåset

Du kan också skydda din adress genom att låsa den hos Adressändring. Då förhindrar du att någon obehörig ändrar din adress eller lagrar eller eftersända din post. När adressen är låst kan beställningar enbart bekräftas med BankID. 

Birthday.se

För att bli bortplockad från den publika sökfunktionen mejlar du info@birthday.se. Det kommer dock fortfarande att gå att söka på dina uppgifter om man är inloggad på sajten.

Eniro.se

Du kan logga in på Eniro.se och välja att ta bort din profil därifrån. Välj ändra uppgifter och verifiera med BankID.

Google

Enligt EU:s sekretesslag, har du möjlighet att begära borttagning av sökträffar på Google. Fyll i ett formulär där du hänvisar till sökträffar du vill ha raderade. Du behöver legitimera dig genom att skicka med en kopia på legitimation. Formulär för begäran av borttagning av personuppgifter på google.com

Hitta.se

Ta bort dig från Hitta.se: välj Kontakta oss och klicka dig vidare till att ta bort dig, bekräfta med BankID.

Merinfo.se

Klicka på Ta bort uppgifter, du behöver BankID.

Mrkoll.se

Du kan radera uppgifter som utdelningsadress och telefonnummer, men bara under 30 dagar. Ditt namn, personnummer och postadress tas inte bort. Du behöver BankID. Gå in på https://mrkoll.se/om/andra-uppgifter.

Ratsit.se

Det går inte att ta bort sig från ett kreditupplysningsregister, men du kan begära att bli dold i Ratsits publika personupplysningstjänst. Fyll i ett kontaktformulär, välj Ta bort mig under fliken Ärende – du får en blankett att skriva ut och skickas med post till Ratsit.

Tipsen kommer från Intrapolis.

Läs också

Så ökar du din säkerhet - med tips för sociala medier 

Särskilt tjänstekort - så funkar det

Allt om polisers arbetsmiljö