Inom polisen är det vanligaste sättet att byta arbetsuppgifter att du anmäler intresse för en annan funktion. Liksom vid rekrytering är detta ett bra tillfälle att få upp lönen. Är du medlem i Polisförbundet hjälper vi dig gärna med råd och stöd i processen. Om du kontaktar oss redan från början ökar dina chanser att få rätt lön för dina nya arbetsuppgifter.

Tips till dig som är på väg att byta arbetsuppgifter

  • När du blir kallad till samtal eller intervju – Kontakta dina lokala fackrepresentanter innan du träffar arbetsgivaren. Därigenom kan du få råd om vilken lön du borde begära. Detta är extra viktigt om det rör sig om en rekrytering då det är öppet för hela landet att söka. I det fallet kontaktar du Polisförbundet inom den region du söker dig till.
  • Under samtalet eller intervjun – Tacka inte ja direkt, utan be att få kontrollera löneläget om du inte har det klart för dig än.
  • Innan du lämnar ditt löneanspråk – Skapa dig en bild av löneläget för den funktion du är intresserad av. 
  • Om ni inte kommer överens om lönen – Ha lite is i magen och be att få tänka på saken. Därigenom skapar du ett utrymme för att kontakta dina lokala fackliga företrädare igen.
  • När ni har kommit överens – Om du har tackat ja, men sedan inte är nöjd med lönen kan det finnas en möjlighet att vi kan förhandla för dig. Chanserna är dock mycket större att du får rätt lön om du vänder dig till oss redan från början.

Därför är det viktigt att få koll på lönebilden

Varje tillfälle att höja lönen bör tas tillvara. När du byter funktion kan det finnas möjlighet att höja din lön utanför lönerevisionen.